Een museumkaart

Op mijn blog schrijf ik over mijn werk en alles wat daaraan gerelateerd is. Meestal gaat het dus over taal, maar ook cultuur vind ik een belangrijk onderdeel van mijn werk. Soms vertaal ik specifiek over cultuur, bijvoorbeeld bij een toeristische vertaling. Maar eigenlijk speelt cultuur in elke vertaling een rol, omdat je een tekst van de ene cultuur omzet naar de andere cultuur. Daarom schrijf ik deze keer over de Museumkaart!

Het klinkt misschien een beetje oubollig, maar ik heb sinds vorige week een Museumkaart (voorheen Museumjaarkaart). Mijn man en ik houden ontzettend van de zomer, van het zonnetje en van de warmte. Nu de dagen alleen maar korter, donkerder en kouder worden, vinden wij het soms lastig om te bedenken wat we moeten gaan doen op een vrije dag. Tot we op het idee kwamen om naar een museum te gaan.

Er zijn ontzettend veel leuke musea in allerlei soorten en maten, maar je betaalt er toch al gauw tien tot vijftien euro per bezoek voor. De oplossing: een Museumkaart! Hiermee mag je voor € 64,90 een jaar lang onbeperkt naar een groot aantal musea in Nederland.

Een klein probleem dat ons tot nu toe had tegengehouden: als je de kaart online bestelt, ontvang je hem binnen vijf werkdagen. Je kunt dan pas na ongeveer een week voor het eerst naar een museum. Wij zijn echte last-minute-beslissers, dus bedachten wij steeds pas op de dag zelf dat we naar een museum wilden en was het al te laat om een Museumkaart te bestellen. Tot ik de website nog een keertje goed ging lezen. Je kunt de Museumkaart namelijk ook in een groot aantal musea kopen. Je ontvangt dan een tijdelijke kaart die 30 dagen geldig is en waarmee je naar maximaal vijf musea mag. Binnen een maand moet je deze tijdelijke kaart op de website registreren, een foto uploaden en je gegevens invullen. Daarna ontvang je je definitieve pasje thuis.

Wij hebben onze tijdelijke Museumkaart gekocht bij het Aviodrome in Lelystad en dit was dus ook meteen ons eerste museum met de kaart. Ik zal binnenkort een verslag schrijven van ons bezoek. Onze tijdelijke Museumkaart hebben we inmiddels geregistreerd en binnen een dag of drie lag onze echte kaart al op de mat. (En die hebben we ook alweer gebruikt, bij het Nationaal Militair Museum in Soest. Dus genoeg inspiratie voor een nieuwe blog!)

Een reactie achterlaten